Официален сайт на Младежко Движение за Права и Свободи

Switch to desktop

Актуални новини

Нужна ни е Европа на равния шанс, не на две скорости

Диалогът е част от политическата демокрация. Шансът г-жа Искра Михайлова да оглави комисия е голям. Българските младежи трябва да се чувстват пълноценни граждани.

ILHAN EP

Визитка: Роден е на 16.9.1985 г. в гр. Севлиево. Завършил е „Политология” и „Право” във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Участвал е в „Академия за публични политики” в Прага, Чехия, „Либерална академия” – Гумерсбах, Германия, в Програмата на департамента на САЩ по икономически, политически и социални въпроси на Европа и Програмата за външна политика към „Россотрудничество”, Русия. Член е на младежкото ДПС от 2005 година от 2010 година работи като експерт „Политически партии” към ЦС на ДПС. На VI национална конференция, проведена на 17.11.2012 г., е избран за председател на младежкото ДПС

 

- Г-н Кючюк, захващате се с ново предизвикателство. Какви ще бъдат приоритетите ви като евродепутат?

- Ще вложа цялата си енергия да бъда активен както в България, така и в Европейския парламент. Ще работя за това българските млади хора да се чувстват пълноценни граждани на Европа. И това не е клише, защото подобно твърдение има конкретни измерения. Не можем да бъдем успяла нация, когато сме бедни и нямаме самочувствие. Затова ще работя активно за приложението на младежката гаранция в България, за разкриването на нови работни места, създаването на заетост. Но все пак тепърва ще се уточнят комисиите. Много е вероятно да бъда част от Комисията по образование и култура, която включва младежи и спорт. Също така очакванията  ми са да бъда постоянен член на Комисията по външна политика.

- Не за първи път споменавате за проблема с младежката безработица, който обаче засяга целия Европейски съюз. Доста работа се иска в тази посока.

- Така е и затова темата ще е приоритет за Европейския парламент. При избора си Мартин Шулц заяви, че ще работи за това. Разбира се, подходите за решаването на този важен проблем могат да бъдат различни. Навярно социалистите имат едно мнение по темата, ЕНП - друго. Ние като либерали разбираме решаването на проблема като разкриване на работни места, създаване на малки и средни предприятия, където младият човек може да генерира предприемаческите си идеи и да развива високотехнологични производства.

- Какъв знак даде преизбирането на Мартин Шулц? За първи път се случва подобно нещо.

- Знакът може да се търси в много посоки. За първи път имаме председател, който е преизбран. Това е новост в ЕП. Шулц говори за няколко неща - изрази необходимостта от създаване на харта за основните права, важната роля на Европа като активен участник във външната политика, повече средства за политика за развитие. Това бяха няколко ремарки от изказването му. Но на мен ми направи впечатление нещо друго - всички политически партии, които схващат политическия спектър като център, ляво, дясно, гласуваха за Мартин Шулц. Безспорно имат своите различия, но общото, което ги събра, е, че това са народни представители, представляващи демократичния политически спектър. С този избор Европа даде важен знак, че тя трябва да продължи по пътя на интеграцията, по пътя на зачитане на човешките права, върховенството на закона и на равноправието на всеки един европейски гражданин.

- Между другото вчера председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой отново заговори за „Европа на две скорости”. Как се отнасяте към тази теза?

- Неколкократно моята политическа партия е заявявала, че искаме Европа на равния шанс. Нека всички на старта да имаме равен шанс, а изходът ще покаже какъв е резултатът. Но всичко да зависи от това какви знания и умения имаш. Нека това да определи кой е по-добър. Ние като европейски депутати имаме ангажимента да покажем, че България стои достойно на европейската сцена, и да работим за това да се възползваме максимално от равния шанс, даден ни от институциите.

- Лидерите на страните - членки на ЕС, се споразумяха около кандидатурата на Жан-Клод Юнкер. Каква тенденция се очертава според вас и можем ли да говорим за компромис между ляво и дясно?

- В момента Европа не завива наникъде, продължава тенденцията на съвместно вземане на решения. Сигурно г-н Юнкер има своята програма, но всички партии, които ще застанат зад нея, ще направят необходимото той да се съобрази и с тяхната програма. Ние все пак ще зададем нашите остри въпроси, а те са: как ще се пребори с младежката безработица?

- Той посочи, че това ще е негов приоритет все пак.

- Добре, значи имаме някакви общи позиции. Също така трябва да чуем какво е становището му по въпроса за присъединяване на нови страни членки  - дали е за разширяването на ЕС или за Европа на 28-те. Какво е отношението му към банковата система, към бежанците... Виждате, че има много горещи картофи, които имат отношение към европейската политика. Отговорите ще бъдат дадени от г-н Юнкер преди изслушването му в ЕП. В зависимост от позицията му по тези теми ние ще решим дали ще го подкрепим.

- Като заговорихте за горещи картофи, един такъв е евроскептицизмът. Притеснява ли ви тази тенденция?

- Коментира се това, включително и в нашата група. Разбира се, че е притеснително, но универсален лек няма. Притеснително е нещо, което си изградил и има своите ценности, в един момент да бъде разрушено. Така изглежда този проблем. Затова са необходими повече информираност, прозрачност, близост до гражданите. Хората имат проблем с разбирането на европейските институции. Необходима е активна работа.

- Спекулира ли се със страховете на хората? За първи път в ЕК ще има и комисар по имиграцията.

- Тук не става въпрос толкова за спекулиране или не. По-скоро за явни неща, които са част от ЕС и за които ние като европейски граждани трябва да се борим. Днес в дневния ред на ЕС има други теми, не тези отпреди години. Ние трябва да се борим за тяхното разрешаване.

- Към средата на месеца може би ще е ясна българската кандидатура за еврокомисар. Какви качества трябва да притежава човекът, който ще бъде номиниран?

- Да има компетентност, диалогичност, прагматичност. Отдавна европейската политика борави с тези категории.

- Трябва ли да е познат в европейските институции и да има авторитет там?

- Не бих казал. Да има авторитет - да, но той може да е изграден и извън рамките на европейските институции. Важното е да помага на България.

- Кажете как протече срещата с българските евродепутати, знам, че сте имали разговор с колегите си?

- Да, имаше такава среща. Приехме, че това ще бъде една традиция. Всъщност такива срещи е имало и в предишния Европарламент, на ротационен принцип ще председателстваме тези неформални срещи. Според мен това е едно добро начало. Преди всяко едно важно гласуване да се обсъжда позицията на България и заедно да вземаме важните решения, които са от съществено значение за България. Да прокарваме политиките, които са от значение за страната. А това може да стане, когато има общи позиции. Всеки от нас си работи в собствената си парламентарна група и в това е чарът на демокрацията. Но в същото време, когато има теми от национално значение, те да бъдат дискутирани предварително.

- От кого беше инициирана тази среща?

- Тя е съвместна инициатива. Идеята съществува от предишния парламент и се състои в това преди или сред заседание в Страсбург да се провеждат срещи между българските евродепутати. Разказахме в какви комисии членуваме, за да поддържаме партньорство. Така ще имаме възможност да обменяме идеи.

- Наблюдавате и работата на българския парламент. Към какво трябва да насочи усилията си до разпускането си?

- Приоритетите са очертани - приключване на законодателната дейност. Тук ще потвърдя тезата на председателя ни г-н Местан, че всички безспорни законопроекти трябва да бъдат реализирани. Това е най-логичното нещо и най-отговорното.

- Дадоха ли добър знак към обществото партиите с постигнатия консенсус след проведените срещи?

- Грешно схващане е, че партиите не трябва да си говорят. Това не противоречи на политическите различия, напротив. Част от политическата демокрация е диалогът. Той трябва да бъде схващан като начин за решаването на политически конфликти.

- Появи се информация, че г-жа Искра Михайлова може да оглави Комисията по регионална политика в Европарламента, вярно ли е?

- Така е. Групата ни я номинира и шансът е повече от голям. Това е една от най-важните комисии, тъй като тя определя кохезионната политика, еврофондовете и т.н. Г-жа Михайлова е работила дълго време в тази сфера, доказан експерт е, затова нямахме проблем с аргументирането на нейната номинация.

 

Източник: в. "Монитор"

Български Сигурни ли сте, че искате да преминете към Пълната версия на сайта?